Strategie voor sociale media: een complete gids

Sociale flyer
Er zijn social media kanalen die geschikt zijn voor alle fasen van de klantreis. Enkele jaren geleden beschouwden we social media als een merkkanaal. Het is nog steeds erg goed, maar met steeds meer e-commerce platforms zijn de mogelijkheden uitgebreid. Met de lancering van Instagram Shopping bijvoorbeeld kun je relevante bezoekers eenvoudig overtuigen om een ​​product te kopen. Het maakt het ook gemakkelijker voor potentiële klanten om aanwijzingen te verzamelen. Als we kijken naar de verschillende doelen van elke fase van de klantreis, kunnen we zien dat de belangrijkste focus van de fasen ‘zien’ en ‘reageren’ ligt op branding en bekendheid. De fasen ‘denken’ en ‘doen’ zijn gericht op het genereren van aanwijzingen en verkopen. Voor ‘retour’ en ‘aanbevolen’ is het doel om herhaaldelijk te bezoeken en aan anderen aan te bevelen. Denk bijvoorbeeld aan een turnaround-campagne.
Het gebruik van social media kanalen is niet alleen per fase verschillend, maar ook voor B2B en B2C. Snapchat kan bijvoorbeeld volledig worden gebruikt in B2C’s “kijk”- en “antwoord”-fasen om de bekendheid te vergroten. Snapchat zal niet zo snel gaan in de B2B-industrie. LinkedIn is hier een ander belangrijk platform en wordt regelmatig gezien tijdens klantreizen.
Maar hoe maak je goed gebruik van deze kanalen en bouw je je social media strategie op? Stel in met behulp van het sociale vliegwiel. Dit model bestaat uit drie fasen: sociaal luisteren, sociale invloed en sociaal verkopen. Elke fase behandelt specifieke aspecten binnen social media en vormt samen een complete social media strategie. Er is geen specifiek eindpunt. Alle fasen worden herhaald, dus doorloop een soepel proces en zet social media op de juiste manier in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Waarom een online marketing bureau noodzakelijk is

Helaas heeft de gehele wereld te maken met het COVID-19 virus. Dit houdt in dat winkels tijdelijk gesloten moesten worden…

SEA trends 2022

Google: "Zo simpel mogelijk" is onze overtuiging Als je dit niet gemakkelijk vindt, is het net Google. "Zo simpel mogelijk"…

Van CRO naar datagedreven optimalisatie

Zijn CRO-professionals die zich moeten concentreren op het optimaliseren van conversiepercentages? Naarmate er verschillende kanalen worden toegevoegd, wordt de focus…